Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009

ΨΩΜΙ

Αφού δοκίμασα αρκετές συνταγές για ψωμί τελικά κατέληξα στην παρακάτω συνταγή γιατί ήταν εύκολη και πάρα πολύ νόστιμη.

Συνταγή για ψωμί αρτοπαρασκευαστή.

Υλικά


  • 300ml Νερό

  • Λίγο λάδι

  • 2 κουτ.μεγάλα ζάχαρη(το κουτάλι που έχει ο αρτοπαρασκευαστής)

  • 2 κουτ.μικρά αλάτι

  • 500 γρ. αλεύρι (1/2 άσπρο +1/2 κίτρινο ή ολικής άλεσης)

  • 2 κουτ.μικρά μαγιά

  • γλυκάνισος

Ψήνω στο πρόγραμμα basic .

Θέλετε λίγο Σάμαλι???




Υλικά


  • 1 1/2 ποτ. χυμό πορτοκαλάδα

  • 1 ποτ. νερό

  • 1/2 κιλό ζάχαρη

  • 2 φακελάκια μαστίχα κοπανισμένη

  • 3 φακελάκια μπέικιν πάουντερ

  • 1 σιμιγδάλι ψιλό

  • 1 σιμιγδάλι χοντρό

Σιρόπι


  • 5-6 ποτ. νερό

  • 1 κιλό ζάχαρη

  • 1/2 χυμό λεμόνι

  • 2 βανίλιες

  • 1 ξυλαράκι κανέλα

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ τα υλικά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 1 ώρα.
Βράζω σε κατσαρολάκι το σιρόπι και μόλις κρυώσει το σάμαλι το ρίχνω σιγά σιγά.




Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009

29/12/09 Ταξίδι στην Πράγα

Ένα απο τα ωραιότερα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι στιγμής στην ζωή μου και μου έμεινε αξέχαστο ήταν στην παραμυθένια Πράγα τον Φεβρουάριο του 2007.Μία φίλη μου που είχε πάει με έπεισε ότι θα μαγευτώ απο αυτήν την πόλη.Έτσι με αφορμή την επέτειο 2 χρόνων σχέσης το αποφασίσαμε με τον σημερινό πλέον αντρούλη μου και με άλλο ένα φιλικό ζευγάρι για 4ημερη απόδραση, και τσουπ βρεθήκαμε στο αεροδρόμιο της Πράγας να μας περιμένει η τοπική ξεναγός. Ευτυχώς δεν είχε χιόνια...αν και έκανε αρκετό κρύο.

Με αγωνία να γνωρίσουμε την πόλη ξεκινήσαμε μια σύντομη ξενάγηση στην παλιά πόλη.


Κατηφορήσαμε, παρά το τσουχτερό κρύο, προς τη Mala Strana, μια πανέμορφη περιοχή με μερικά ωραία μαγαζάκια. Πήγαμε στην κεντρική πλατεία Stare Mesto με το αστρονομικό ρολόι.Το ρολόι εκτός απο την κλασσική ώρα, μιμείτε και τις τροχιές του Ηλιου και της Σελήνης, δείχνει την παλιά ωρα της Βοημίας και πολλά, πολλά ακόμη. Ακριβώς από κάτω, σε ένα άλλο στρογγυλό πίνακα είναι τα ζώδια, και οι μήνες που με ένα βελάκι δείχνει σε ποιο μήνα βρισκόμαστε. Και δεξιά και αριστερά, αγάλματα και λίγο πιο κάτω οι φιγούρες του Θανάτου, της Ματαιοδοξίας, της Απληστίας που την παριστάνει ένα εβραίος, και η φιγούρα του Τούρκου.
Και ξαφνικά το ρολόι άρχισε να χτυπαει ακριβώς. Τότε, ο Θάνατος αναποδογύρισε την κλεψύδρα που κρατούσε και άνοιξε ένα παραθυράκι πάνω από το ρολόι, και οι δώδεκα απόστολοι άρχισαν να κινούνται ο ένας μετά τον άλλο. Ο Τούρκος κουνούσε το κεφάλι του κάπως ειρωνικά, και η Ματαιοδοξία κοιτούσε ενα καθρέφτη.
Το τραγικό της ανθρώπινης ματαιοδοξίας όμως είναι πως για να μην γίνει κάτι ανάλογο κάπου αλλού, τον δημιουργό του ρολογιού,Χάνους,τον τύφλωσαν ώστε να μην το επαναλάβει...
Τραγικό τέλος για τον δημιουργό, αλλά και φοβερό επίτευγμα...

Φυσικά και εντυπωσιάστηκα από τη Γέφυρα του Καρόλου, κατά μήκος της οποίας υπάρχουν πολλά αγάλματα, αλλά και γκρουπ που παίζουν τζαζ, αλλά και πλανόδιοι ζωγράφοι.





Την άλλη μέρα μεταφερθήκαμε στο Κάστρο, όπου επισκεφθήκαμε τα ανάκτορα του βασιλιά,πέσαμε και στην αλλαγή φρουράς, ήπιαμε κόκκινο ζεστό κρασί(γιατί είχε ψώφο εκεί επάνω). Μετά επισκεφτήκαμε το ναό του Αγιου Βίτου, με τα πολύ εντυπωσιακά βιτρό που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε.

Λίγο πιο πέρα υπάρχει ένα μουσείο παιχνιδιών που αξίζει να του ρίξετε μια ματιά, ενώ να σημειώσω ότι οι πινακοθήκες μέσα στην καστροπολιτεία δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο (αφιερώστε καλύτερα κάπου αλλού τον χρόνο σας).
Σίγουρα όμως δε θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε το δρομάκι των αλχημιστών, όπου υπάρχει και το σπίτι του Κάφκα, ενώ must είναι η είσοδος στο μαγαζάκι όπου στην είσοδο του έχει πανοπλίες ιπποτών, σπαθιά και άλλα παρόμοια. Η όλη διακόσμηση του, ακόμη και η αίθουσα με αντικείμενα βασανιστηρίων και η ατμοσφαιρική μουσική που παίζει θα σας μεταφέρει σε άλλη εποχή.

Παρακολουθήσαμε και μαύρο θέατρο , φάγαμε φοβερές τσέχικες σουπίτσες ,και Hot dog.




Η εκδρομή έκλεισε με ημερήσια επίσκεψη στο πανέμορφο Κάρλοβι Βάρι. Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτή την πανέμορφη πόλη και υποσχεθήκαμε κάποια στιγμή να γυρίσουμε δριμύτεροι.

Εδώ παραθέτω μερικές πληροφορίες για την Πράγα :

Πράγα Αξιοθέατα / Τι να μή χάσετε:

Το ιστορικό κέντρο της Πράγας συγκαταλέγεται από το 1992 στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

  • Το Κάστρο της Πράγας: Είναι το πιο γνωστό αξιοθέατο της Πράγας. Βρίσκεται πάνω σ' έναν λόφο 70 περίπου μέτρων και μετράει πάνω από 10 αιώνες ύπαρξης. Θεωρείται δε ως το μεγαλύτερο ακόμη κατοικημένο κάστρο του κόσμου, μιας και μετά από αυτοκράτορες και βασιλείς φιλοξενεί τώρα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τσεχίας.
    Κατά την περιήγησή σας στο κάστρο μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το βασιλικο παλάτι με τις επιβλητικών διαστάσεων αίθουσές του καθώς και το "χρυσό στενάκι", όπου κατά το μύθο έιχαν μαζευτεί οι αλχημιστές του Ρούντολφ του 2ου για να δημιουργήσουν τεχνιτό χρυσό. Εδώ έζησε κάποια χρόνια και ο Φραντς Κάφκα.
  • Η Γέφυρα του Καρόλου :Είναι μία από τις παλαιότερες πέτρινες γέφυρες της Ευρώπης και ίσως η ομορφότερη. Ο θεμέλιος λίθος της μπήκε το 1357 μ.Χ. και επί αιώνες ήταν η μόνη σταθερή γέφυρα πάνω από τον Μολδάβα. Έχει 520μ. μήκος, 10μ. φάρδος και 16 καμάρες. Οι 30 περίπου φιγούρες που την στολίζουν έιναι από τον 17ο και 18ο αιώνα και αποτελούν άριστο παράδειγμα γλυπτικής της εποχής του μπαρόκ, αν και οι περισσότερες έχουν αντικατασταθεί από αντίγραφα.
  • Η παλιά πόλη Stare Mesto :Η ξεχωριστή μεσαιωνική καρδιά της Πράγας. Περπατήστε τα γραφικά δρομάκια της με τις πολλές καμάρες, εκκλησίες, και τα ανακαινισμένα κτίρια από την εποχή του Μπαρόκ και της Αναγέννησης. Θα βρείτε και πολλά καταστήματα γνωστών μεγάλων οίκων καθώς επίσης και μπαράκια, club, εστιατόρια και ίσως είναι η καλύτερη πρόταση και για την βραδυνή σας έξοδο.

    Η πλατεία της παλιάς πόλης με το μνημείο του μεταρρυθμιστή Jan Hus του 14ου αιώνα στο κέντρο της και με το εντυπωσιακό δημαρχείο με το αστρονομικό ρολόι. Κάθε ολόκληρη ώρα εμφανίζονται οι 12 Απόστολοι καθώς και άλλες σημαδιακές φιγούρες, γι΄αυτό κανονίστε να είστε εκεί ... στην ώρα σας.
Το νόμισμα της Τσεχίας είναι η Κορώνα που υποδιαιρείται σε 100 haler. Για να ανταλλάξετε euro με κορώνες προτιμήστε τις τράπεζες που έχουν πολύ μικρή προμήθεια ( ανοιχτές τις καθημερινές από 8:00 εώς 17:00 ) παρά τα ανταλλακτήρια συναλλαγμάτος που είναι διάσπαρτα στο κέντρο της πόλης. Μερικά από αυτά δηλώνουν ότι δεν έχουν καθόλου προμήθεια αλλά μην τους πιστεύετε. Το μοναδικό πλεονέκτημα που έχουν είναι ότι μένουν ανοιχτα εώς αργά το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα, άρα προτιμήστε τα μόνο για ώρα ανάγκης. Σχεδόν όλα τα μαγαζιά ακόμα και τα μικρά μαγαζάκια με είδη δώρων δέχονται πιστωτικές κάρτες ενώ κάποια από αυτά δέχονται και euro.






Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Λόγω των ημερών σας παραθέτω μερικές δοκιμασμένες συνταγούλες για πεντανόστιμους κουραμπιέδες, φοβερά μελομακάρονα, δίπλες, και Βασιλόπιτα.

Κουραμπιέδες
ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό και κάτι αλεύρι μαλακό
  • 1/2 Κιλό βούτυρο φρέσκο
  • 1 μπέικιν πάουντερ
  • 1 κρόκο αυγού
  • 160γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 - 1 1/2 κιλό ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • 1 ποτ.κρασιού κονιάκ ή ούζο
  • 1 βανίλια
  • Ανθόνερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε στο μίξερ (στο δυνατό) και χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη περίπου 10' μέχρι να ασπρίσει. Μετά ρίχνω το μπέικιν, τον κρόκο αυγού, το κονιάκ, την βανίλια και στο τέλος προσθέτω και το αλεύρι (όσο πάρει). Πλάθω στρογγυλούς κουραμπιέδες ή κόβω σχήματα με χριστουγεννιάτικα κουπάτ(αστεράκι,δεντράκι,καμπανούλα). Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15'.
Μόλις τους βγάλουμε τους ραντίζουμε με ανθόνερο.Τους αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τους πασπαλίσουμε στην συνέχεια με ζάχαρη άχνη.




Μελομακάρονα
Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κούπες λάδι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3/4 της κούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλυτζ. του καφέ κονιάκ
  • 2 κουτ.γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ.γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουτ.γλυκού σόδα
  • 3/4 κούπας χυμό πορτοκάλι
  • 1 φακελ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. ξύσμα απο πορτοκάλι και μανταρίνι
Σιρόπι

  • 2 ποτ. νερό
  • 2 ποτ. μέλι
  • 1 ποτ. ζάχαρη
  • 1 φέτα λεμόνι

Το σιρόπι το βράζουμε για 5' και το ξεαφρίζουμε.

Βγαίνουν περίπου 2 λαμαρίνες. Ψήνω στους 175οC για 1/2 ώρα.
Μόλις κρυώσουν ρίχνω πάνω απο τα μελομακάρονα το σιρόπι και τους γυρνάω και απο την ανάποδη να ποτίσουν. Πασπαλίζω με καρύδι.

ΔΙΠΛΕΣ
Υλικά

  • 2 αυγά
  • αλεύρι δυνατό
  • λίγη ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι λικέρ ή ούζο
  • 1 ποτ.λάδι σπορέλαιο για τηγάνισμα
Σιρόπι

  • 2 ποτ. νερό
  • 2 ποτ. ζάχαρη
  • 1 ποτ. κρασιού μέλι
  • κανέλα
  • καρύδια
Εκτέλεση

Χτυπάμε αβγά, άρωμα, ζάχαρη
Προσθέτουμε όσο αλεύρι πάρει να γίνει εύπλαστη ζύμη
Ανοίγουμε σε φύλλο
Με το ειδικό ροδάκι χωρίζουμε σε λωρίδες
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, να ροδίσουν κι από τις 2 πλευρές
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι και περνάμε τις δίπλες
Αραδιάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο καρύδι και κανέλα!


ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Υλικά

  • 1 φλ. τσ. βούτυρο
  • 2 φλ. τσ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 4 κουτ. σούπας κονιάκ
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουτ.γλ. σμυρνιό
  • 1 φλ. τσ. αδιάλυτο γάλα
  • 4 φλ. τσ. κόκκινη Φαρίνα
  • ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Η βασιλόπιτα αυτή είναι σαν κέικ και πολύ νόστιμη.
Χτυπάμε τα υλικά . Την βάζουμε σε ταψάκι Νο32 και ψήνουμε στους 180οC για 45-50' .
Μόλις κρυώσει την αναποδογυρίζω σε πιατέλα και την πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.
Αν θέλουμε αντί για ζάχαρη άχνη μπορούμε να λιώσουμε σε μπεν μαρί λευκή σοκολάτα και να ρίξουμε απο πάνω. Και φυσικά δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί απο κάτω για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009

Κουραμπιέδες με σοκολάτα

Υλικά
  • 300 γρ.βούτυρο πρόβειο ('Ηπειρος)
  • 110 γρ.ζάχαρη άχνη
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 70 γρ. σοκολάτα σε σταγόνες
  • 30γρ. ροδόνερο/ ανθόνερο/ πορτοκαλόνερο
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει λευκό (περίπου 10').
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν το ανθόνερο και και την σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Πλάθω στρογγυλούς κουραμπιέδες ή κόβω με χριστουγεννιάτικα κουπάτ και ψήνω στους 170οC για 15-20΄.
Μόλις κρυώσουν τελείως τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


Κουνουπίδι με τυριά και κύμινο στον φούρνο

Υλικά
  • 500 γρ. κουνουπίδι
  • 2 φλυτζάνια γάλα
  • 3 κουτ.σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ.σούπας αλεύρι
  • 1/2 φλυτζ.τριμμένη γραβιέρα
  • 1/2 φλυτζ.τριμμένο gouda
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση

Βράστε το κουνουπίδι σε αλατισμένο νερό για 5' .
Στραγγίστε το και βάλτε το σε ένα πυρίμαχο σκέυος.Βάλτε στην κατσαρόλα το βούτυρο και το αλεύρι και αφήστε τα να ζεσταθούν ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ρίξτε το γάλα, την σκόνη μουστάρδας, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι.
Βράστε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει παχύρρευστη μπεσαμέλ.

Ρίξτε τα τυριά , ανακατέψτε και περιχύστε με τη σάλτσα αυτή το βρασμένο κουνουπίδι.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 12-15' .


Ψαρονέφρι με πουρέ πράσου

Υλικά

  • 3 ψαρονέφρια (απο περίπου 300γραμμ. το καθένα)
  • 5 πράσα
  • 2 κουτ.σούπας βούτυρο
  • λευκό κρασί
  • 1/2 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ.γλυκού ξηρός βασιλικός
  • λίγος φρέσκος βασιλικός για το γαρνίρισμα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση

Κόψτε το ψαρονέφρι σε φέτες με πάχος περίπου 2 εκατοστά.
Πιέστε τις ελαφρά με το χέρι σας και αλατοπιπερώστε τις.
Βάλτε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, σοτάρετε τις φέτες του κρέατος για λίγα λεπτά και απο τις δύο πλευρές.
Βάλτε το κρέας σε ένα ταψί , ρίξτε το λευκό κρασί , σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10' .

Για τον πουρέ πράσου:
Καθαρίστε και κόψτε τα πράσα σε ροδέλες και βάλτε τα στην κατσαρόλα με 1/2 φλυτζ. νερό. Αλατίστε τα και βράστε τα για 10' .
Στραγγίστε τα μόλις βράσουν, ξαναβάλτε τα στην κατσαρόλα, προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το βασιλικό. Αφήστε τα να πάρουν μία βράση σε χαμηλή φωτιά και μετά πολτοποιήστε τα στο μπλέντερ ή με την ράβδο του multi.
Μοιράστε τον πουρέ πράσου στα πιάτα και βάλτε επάνω στον πουρέ τις φέτες του κρέατος.



Καλώς ήρθατε!!