Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ

Δόση για σταφιδόψωμο σε αρτοπαρασκευαστή (900γρ.)

Υλικά
  • 300ml νερό
  • 2 κουτ.σ. λάδι
  • 1 1/2 κουτ.σ. μέλι
  • 1 κουτ. γλ. αλάτι
  • 500 γρ. αλεύρι ζυμωτό (Μύλοι Αγ.Γεωργίου)
  • 2 1/2 κουτ.γλ. μαγιά ξηρή
  • 150 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 1 κουτ. γλ. κανέλα
Ψήνω στο πρόγραμμα sweet.

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

ΚΕΙΚ ΜΑΡΜΠΡΕ



Υλικά



  • 3 φλυτζ.αλεύρι

  • 1 φλυτζ.βούτυρο

  • 2 φλυτζ.ζάχαρη

  • 1/2 φλυτζ.κακάο (ή σοκολάτα σε σκόνη)

  • 1 φλυτζ. γάλα χλιαρό

  • 4 αυγά

  • 2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ

  • 2 δόσεις βανίλια

  • 1/2 κουταλιά βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση


Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη (κρατάμε 2 κουταλιές) ,μέχρι το μίγμα να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, το μισό γάλα, την βανίλια ,λίγο λίγο το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και συνεχίζετε το χτύπημα.


Ρίχνετε σε μπωλ το υπόλοιπο γάλα, το κακάο/σοκολάτα, τις 2 κουταλιές ζάχαρη, ενάμιση φλυτζάνι απο το μίγμα και ανακατεύετε.


Αλείφετε μια φόρμα μακρόστενη με λίγο βούτυρο .Παίρνετε με ένα κουτάλι μίγμα λευκό και βάζετε λίγες κουταλιές στην φόρμα. Απλώνετε κατόπιν λίγες κουταλιές απο το μίγμα με το κακάο και συνεχίζετε. Ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.


Αφού κρυώσει το κέικ, το ξεφορμάρετε σε πιατέλα.



Κοτόπουλο με πιπεριές και άγριο ρύζι






Υλικά


  • 1 πακέτο στήθος κοτόπουλο

  • 3 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες

  • 3 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες

  • 2-3 κρεμμύδια σε ροδέλες
  • μανιτάρια

  • λάδι

  • αλάτι-πιπέρι-τζίντζερ

  • κρασί λευκό

  • 1 1/2 λεμόνι

  • 2 πακέτα ρύζι Agrino specialites (με άγριο ρύζι)

Εκτέλεση

Βράζουμε το ρύζι.

Κόβουμε το κοτόπουλο σε κύβους και το ρίχνουμε σε αντικολλητικό βαθύ τηγάνι.Το σκεπάζουμε ,και το αφήνουμε να βράσει με τα υγρά του. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Μόλις πιει τα υγρά του ρίχνουμε λάδι. Ρίχνω και τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν.

Σβήνω με κρασί και ρίχνω και τον χυμό λεμονιού. Αλάτι-πιπέρι-τζίντζερ.

Ρίχνω τα μανιτάρια ,ανακατεύω και μετά απο λίγο τις ψιλοκομμένες πιπεριές και σκεπάζω το τηγάνι μέχρι να μαραθούν.Προσοχή να μην πιει όλα τα υγρά και κολλήσει κάτω.


Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010

ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ

Ταραμοσαλάτα


  • 1/4 λευκό ή κόκκινο ταραμά

  • χυμό απο 3 λεμόνια

  • λάδι
Τα χτυπάμε στο μπλέντερ και μετά προσθέτουμε

  • 5 βραστές πατάτες περασμένες απο τον μύλο
  • 1 κρεμμύδι

Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα.

Ταραμοκεφτέδες












Υλικά
  • 150 γραμ. Ταραμάς

  • 200 γραμ. βρεγμένο Ψωμί τριμμένο

  • 3 κουταλιές της σούπας Αλεύρι

  • μισό ματσάκι Ανηθος

  • μισό ματσάκι Μαϊντανός

  • λίγος φρέσκος Δυόσμος

  • 3 φρέσκα Κρεμμυδάκια

  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού Αλεύρι

  • για τηγάνισμα Λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψιλοκόβετε τα αρωματικά χόρτα και τα κρεμμυδάκια.
Ζυμώνετε καλά τον ταραμά με τα ψιλοκομμένα χορταρικά, και την ψίχα καλά στιμμένη. Ρίχνουμε τις 3 κουταλιές αλεύρι ώστε να γίνει ένα μίγμα κάπως σφιχτό.

Πλάθετε τους κεφτέδες, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι.



Καλαμάρια γεμιστά (θράψαλα)
Υλικά
  • 5 θράψαλα
  • 1 πακέτο ρύζι Agrino (specialites με άγριο ρύζι)
  • 1 ντομάτα
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • Αλάτι ,πιπέρι, τζίντζερ
  • λάδι
  • λεμόνι
  • κρασί λευκό
  • (αν δεν είναι νηστεία προσθέτουμε και φέτα κομμάτια)
Εκτέλεση

Βράζουμε το ρύζι και το τοποθετούμε σε ένα μπωλάκι. Κόβουμε την ντομάτα σε κύβους και την βάζουμε στο μίγμα,την πιπεριά και την φέτα(είπαμε αν δεν είναι νηστεία :) )Ρίχνουμε λαδάκι, αλάτι , πιπέρι , τζίντζερ. Γεμίζουμε τα καλαμάρια και στερεώνουμε την άκρη με οδοντογλυφίδα. Τοποθετούμε σε ταψάκι και τα περιχύνουμε με λάδι,λεμόνι, κρασί. Ψήνουμε στους 200οC μέχρι να γίνει το καλαμάρι.

Μυδοπίλαφο
Υλικά
  • 2 φλυτζ.τσ. ρύζι
  • 250-300 γρ. μύδια (ψίχα)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κούπες νερό
  • 2 ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη
  • λίγο λάδι
  • 1/2 κούπα ούζο
  • 2 κουτ.σούπας μαιντανό
  • αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λαδάκι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το ρύζι και μόλις γυαλίσει ρίχνω το νερό και την τριμμένη ντομάτα. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνω την φωτιά και ρίχνω το ούζο ,μαιντανό, τα μύδια ,αλάτι , πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει . Μόλις δούμε να κρατάει λιγάκι το ρύζι σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε να δέσει.


Γαριδομακαρονάδα / Αστακομακαρονάδα

Υλικά
  • 1 πακέτο γαρίδες Νο1 ή έναν αστακό 700γρ.
  • 1 πακέτο μακαρόνια Νο10
  • λάδι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτ.κρασιού ούζο
  • 1 σάλτσα
  • αλάτι- πιπέρι
  • βασιλικός
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε και βράζουμε τις γαρίδες (περίπου 10-15')ή τον αστακό(20-25') .
Μόλις γίνουν στραγγίζουμε σε άλλη κατσαρόλα με το σουρωτήρι τις γαρίδες και στο νερό ρίχνουμε και βράζουμε τα μακαρόνια-αφού έχουμε κρατήσει λίγο απο τον ζωμό για την σάλτσα μας.
Μέχρι να γίνουν τα μακαρόνια καθαρίζουμε τις γαρίδες. Αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά και καθαρίζουμε το σώμα, με οδοντογλυφίδα βγάζουμε και το εντεράκι . Τον αστακό απο την άλλη τον κόβουμε προσεκτικά κατά μήκος στην μέση και πλένουμε με προσοχή .

Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λάδι και τσιγαρίζουμε το σκόρδο . Ρίχνουμε τις γαρίδες /αστακό ,σβήνουμε με το ούζο και ρίχνω την σάλτσα, αλάτι, πιπέρι και ζωμό . Αφήνω να βράσει . Σε πιατέλα τοποθετούμε τα μακαρόνια και απο πάνω περιχύνουμε με την σάλτσα και τοποθετούμε απο πάνω τις γαρίδες /αστακό!
Ρίχνουμε για άρωμα και λίγο βασιλικό.




Καλώς ήρθατε!!