Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

H Άμπελος : Μεταφορά Εικόνας με Transcryl

Δευτέρα 23/1/2012

H Άμπελος




Καλημεραααααααααα και καλή εβδομάδα να έχουμε!!!

Πήγα προχθές και παρακολούθησα ενα σεμινάριο μεταφοράς εικόνας με transcryl.  Πάντα ζήλευα τις αγιογραφίες που έβλεπα και επειδή έχω ξεκινήσει μια σε μουσαμά αλλα την εχω παρατήσει στην μεση εδώ και καιρό ... μου φάνηκε πιο εύκολη αυτή η τεχνική για κάποιον που δεν τα καταφέρνει και τοσο καλα στις προσωπογραφίες.
Για όσους δεν ξερουν την τεχνική μεταφοράς εικόνας θα πω δυο λόγια. Δυστυχώς δεν ειχα φωτογραφική μηχανή μαζί μου να βγάλω τα στάδια.

Καταρχήν να πω ότι εγω στην αρχή νόμιζα ότι εκανε και το απλο χαρτί εκτύπωσης...δυστυχώς σε αυτην την τεχνική θέλει μονο ιλουστρασιόν χαρτί και λίγο χοντρούτσικο-όχι πολύ.
Εκτός απο αγιογραφία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποια εικόνα απο περιοδικό αρκεί να ναι λιγο χοντρο το φυλλο.

Θα χρειαστούμε λοιπόν μια εικόνα , ενα κομμάτι ξύλο -όταν πήγαμε στο σεμινάριο μας ειχαν ετοιμες εικόνες και ξυλο mdf- ή κεραμίδι , το transcryl, ακρυλικό χρώμα ,κάσια και βερνίκι.
Ξεκινάμε και κόβουμε την εικόνα μας γυρω γυρω ή την καίμε λίγο για να φαίνεται ακανόνιστη .

1) Περνάμε 5-6 στρώματα transcryl- απο την μερια που ειναι η εικονα- σταυρωτά ,εναλλάξ, περιμένοντας να στεγνώσει η καθε στρώση. Αφήνουμε να στεγνώσει καλα 1-2 ώρες.

2)Βάζουμε σε μια λεκάνη χλιαρό νερό, όχι ζεστό, και βυθίζουμε την εικόνα μας μεσα με την εικόνα προς τα πάνω-να την βλεπουμε. Και την ξεχνάμε....για 1-12 ωρες. Μας ειπε οτι αυτο μπορουμε να το κανουμε βράδυ...και το πρωι να συνεχισουμε . Αν γυρισουμε την εικονα απο πισω θα δουμε οτι εχουν δημιουργηθει φουσκαλίτσες.

3)Ξεκινάμε και τρίβουμε με το δάχτυλό μας τις φουσκαλίτσες-όχι νύχι- με προσοχή να αφαιρέσουμε το χαρτί ώστε να μείνει μόνο το φιλμ της εικόνας.

4)Παίρνουμε το ξύλο μας και το περνάμε με ακρυλικό χρώμα . Κόκκινο σκούρο/καφέ ή μαύρο. Εμείς περάσαμε κόκκινο σκούρο. Στην περίπτωση που εχουμε κάποιο ακατέργαστο ξύλο το περνάμε πρώτα με φάρμακο για το σαράκι.... μην δουμε την εικόνα μας να την τρώνε τα μαμούνια αργότερα. Αν θέλουμε να είναι πιο σκούρο το ξύλο περνάμε κάσια και σκουραίνουμε όσο θέλουμε.

5) Περνάμε το ξύλο μας στο σημείο που θα κολλήσουμε την εικόνα με transcryl. Στρώνουμε καλα   την εικόνα με τα δάχτυλα και ξαναπερνάμε απο πάνω με transcryl. Αφήνουμε να στεγνώσει.

6) Ταμπονάρω με κάσια γύρω γύρω και μέσα στην εικόνα οπου θέλω για παλαίωση.
    Εγώ πάνω απο την κάσια ταμπόναρα και με λίγο χρυσό σμάλτο γιατί παρασκούρυνε.

7) Αντιγράφουμε τα γράμματα και διακοσμώ την εικόνα με ακρυλικό για ανάγλυφο(ρελιεφ) σε χρυσό ή μπρονζέ ή ασημί ή μαύρο. Εγώ χρησιμοποίησα στα γράμματα  και το μπιλάκι γυρω γυρω μπρονζέ. Και στα φωτοστέφανα , στον Χριστό εβαλα χρυσό για να ξεχωρίζει.

8) Τέλος περνάω ενα χέρι βερνίκι.



Η αλήθεια είναι ότι με παίδεψε λίγο γιατί μας πίεζε και ο χρόνος , αλλά το ευχαριστήθηκα. Μας είπε και που μπορουμε να παμε να προμηθευτούμε εικόνες έτοιμες, ξύλα και κεραμίδια πιο φτηνά... και εφυγα με πολύ ανεβασμένη ψυχολογία!!  Ελπίζω να φαίνονται οι λεπτομέρειες στις φωτογραφίες, γιατί μου γυαλιζε! ανυπομονώ για την επόμενη!

Καλή εβδομάδα να έχουμε! Φιλιά !!



24 σχόλια:

  1. πολυ ομορφη δουλεια..δεν το κατεχω..αλλα μου φαινεται ομορφη..με ωραια χρωματα..περιμενουμε και τ'αλλα..πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΗΝ ΕΚΑΝΕΣ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥ!!!!!
    ΦΑΙΝΕΤΕ ΣΤΡΩΜΕΝΗ Η ΕΙΚΟΝΑ!!!!
    ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙΣ , ΒΓΑΛΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώωωω! Εννοείτε Ρενα μου πως θα βγαλω τα στάδια να σας τα δείξω. Ελπίζω να καταλαβατε όμως πως γίνεται όπως τα εγραψα....ε??? Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΓΙΝΕ ΥΠΕΡΟΧΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΟΥ!!!!!ΜΠΡΑΒΟ !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εσύ την έφτιαξες???
    Μου φαίνεται εξαιρετική δουλειά, και τα χρώματα πολύ όμορφα!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα! Κωσταντίνα μου πριν 2 χρόνια είχα κάνει και εγώ μια απόπειρα να μεταφέρω εικόνα με το transcril όμως δεν είχα το αποτέλεσμα το δικό σου, απογοητεύτηκα και δεν ξαναπροσπάθησα.. τώρα όμως χάρη σε σένα κατάλαβα το λάθος μου και θα ξαναδοκιμάσω, είχα εκτυπώσει σε απλό φωτοτυπικό χαρτί.. Μ αρέσει πάρα πολύ η εικόνα σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σας ευχαριστώ πολύ! Κική μου κι εγω ετσι νομιζα στην αρχή και ελεγα ότι θα κάνω "παπάδες" με αυτήν την τεχνική αλλα μας ειπαν στο σεμινάριο οτι θελει γυαλιστερό χαρτί και όχι απο εκτυπωτη. Αν θες να χρησιμοποιήσεις χαρτί απο εκτυπωτή , μας ειπε να ακολουθήσουμε την μεθοδο decoupage.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΩΝΣΤΑΝΙΝΑ ...καλώς σε βρήκα...και βλέπω τι ωραια αποτέλεσμα εκανες με την εικόνα..εγώ είμαι άσχετη σε τέτοιες τεχνικές..στην αγιογραφία...η ζωγραφική ομως μου αρέσει πολύ..θα τα λέμε σίγουρα...φιλακια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ όμορφη η εικόνα σου Κωνσταντίνα μου ! Να και μία τεχνική που δεν έχω ποτέ δοκιμάσει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΕΛΕΙΑ ΕΓΙΝΕ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΟΥ!!!!ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ!!!!
    ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!!ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ όμορφη η εικόνα και οι οδηγίες σου αναλυτικότατες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το κάναμε όταν θέλαμε αντίγραφα..πολύ μπελαλίδικο ..προτιμώ να το ..ζωγραφίσω βρε κορίτσι μου..πάντως την έβγαλες πολύ επαγγελματικά και διάλλεξες και δύσκολη εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάρα πολύ ωραία η εικόνα σου!! Δεν ήξερα ότι θέλει χοντρό χαρτί ή ιλλουστρασιόν. Ισως για αυτό δυσκολεύτηκα μία φορά που εκανα και διαλύθηκε η εικόνα.Θα ξαναπροσπαθήσω!! Καλή σου εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Eυχαριστώ!Αχτίδα μου, εννοείτε πως δεν εχει καμμια σχεση με την ζωγραφική αλλα εγω προσωπικά , παρόλο που ζωγραφίζω εχω ενα θεμα με την προσωπογραφία.... εχω ξεκινησει να κανω μια εικονα με λάδια και την εχω παρατησει στην μεση. Μου φανηκε απλα πιο ευκολο για κάποιον που δεν "το έχει" και τοσο με την ζωγραφική. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ένα βραβείο για εσένα σε περιμένει εδώ http://xeiropoihma.blogspot.com/2012/01/kreativ-blogger.html πέρνα να το πάρεις. Φιλιά καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κωνσταντίνα είναι πολύ όμορφη. Θα ήθελα μια μέρα να δοκιμάσω να ασχοληθώ κι εγω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σοφία ευχαριστώ για το βραβείο. Θα κανω αναρτηση λιαν συντόμως!!
    Αντρι μου είναι εύκολο παρόλο που ειναι χρονοβορα διαδικασία. Να το δοκιμάσεις σίγουρα!Καλως ήρθες!! :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια! Χαρήκαμε που συμμετείχατε στα εργαστήριά μας με επιτυχία και θα χαρούμε πολύ να σας ξαναδούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. κωνσταντινα αυτη η τεχνικη μπορει να χρησιμοποιηθει και πανω σε ατοφια ξυλινα καπακια?
    μπορω δηλαδη μια παλια ασπρομαυρη φωτογραφια του 1970 να την μεγενθυνω σε διασταση πχ 0,80 cm * 120 cm και να εκτυπωθει επανω σε μασιφ καπακι τραπεζιου?
    αν ναι θα αντεξει στην φθορα της χρησης του?
    ευχαριστω θανασης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Θανάση, οι εικόνες που χρησιμοποιήσαμε με το transcryl ήταν ιλουστρασιόν ετοιμες...και οχι εκτυπωμένες. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις την μεθοδο του decoupage για εκτυπωμενη φωτογραφία. Στο τέλος το περνάς με λουστρο και δεν παθαινει τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ ωραίο!! Και όλα όσα έχω δει εδώ μέσα. Προς το παρόν ξεκίνησα να ασχολούμαι όποτε βρω λίγο χρόνο με το decoupage. Για αρχή έχω κάνει βαζάκια και ξυλα κοπής , δώρα στους οικείους μου. Να σε ρωτήσω, για φθηνά υλικά που ανέφερες στην Αθήνα, που μπορούμε να βρούμε?
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Χριστινάκι! τι υλικα εννοεις??

      Διαγραφή
    2. Καλή χρονιά εύχομαι! Κωνσταντίνα εννοούσα υλικά γενικά αν ξέρεις για ντεκουπαζ ή και για κεραμίδια που ανέφερες
      Χριστίνα

      Διαγραφή
    3. Καλή κ δημιουργική χρονιά!!!! Δεν εχω κάποιο συγκεκριμένο κατάστημα που να τα προμηθεύομαι... απο κατάστημα με ειδη χειροτεχνίας... paco art center, art & hobby...σε τετοια μαγαζια βρίσκεις τα πάντα. :-)

      Διαγραφή

Καλώς ήρθατε!!