Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Αλεποχώρι - Fox Village !!

Τρίτη 31/7/12

Kαλησπέρα στην blogoγειτονιά!!
Ευχομαι να είστε όλοι/ες  καλά!!

Η Μαρία απο το scrapmaria μας προσκαλεί να πάρουμε μέρος σε εναν διαγωνισμό με θέμα τις ομορφιές της Ελλάδας.

 Εχω πάει σε πολλά μερη της Ελλάδας ,και θα μπορούσα να σας παρουσιασω κάποιο αγαπημένο προορισμό...αλλά τελικά αποφάσισα να σας δείξω το "μαγευτικό" Αλεποχώρι. Raspberry χαχααα ξέρω με κοροιδεύετε τώρα....αλλα τι να κανω εκεί το εχω το εξοχικάκι μου. Δεν περιμένω φυσικά να κερδίσω τον διαγωνισμό ...χαχαχαχα
Οποτε ξεκινάω να σας δείξω το Αλεποχώρι, τις κοντινές παραλίες και αξιοθέατα της γυρω περιοχής . Παρόλο που δεν συγκρίνεται με καμμία Σαντορίνη, Μύκονο,Ρόδο , Μήλο,Λευκάδα κτλ. εκεί περνάω τα περισσότερα Σαββατοκύριακά του χρόνου και το εχω αγαπήσει.

Για όσους δεν ξερουν το Αλεποχώρι βρίσκεται λίγο μετά τα Μέγαρα στον Νομό Αττικής.



ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Το Αλεποχώρι βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιόμετρων από την Αθήνα και ο επισκέπτης συνδυάζει την θάλασσα στις παράλιες του Αλεποχωρίου με τα κρυστάλλινα νερά, το καλό ψάρι στις ψαροταβέρνες της περιοχής και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, καθώς ο ήλιος χάνεται μέσα στα νησάκια των Αλκυονύδων.
Το σημερινό Αλεποχώρι, κατά την αρχαιότητα ονομάζονταν Πηγαί ή δωρικώς Παγαί. Οι Παγαί άνηκαν στους Μεγαρείς, οι οποίοι ήταν σύμμαχοι των Λακεδαιμονίων. Το έτος 459πχ, οι Μεγαρείς απεσπάθησαν από τους Λακεδαιμονίους και έγιναν σύμμαχοι των Αθηναίων, επειδή οι Κορίνθιοι τους έκαναν συνεχή πόλεμο για συνοριακές διαφορές.
Οι Αθηναίοι εγκαταστάθηκαν στα Μέγαρα και στις Παγές και έκτισαν τα μακρά τείχη μεταξύ των Μεγάρων και Νισαίας, όπου και τοποθέτησαν φρουρά. Στις Παγές, όπως αναφέρει ο Παυσανίας, υπήρχε το άγαλμα της θεάς Άρτεμις, της επικαλούμενης Σωτείρας. Υπήρχε ακόμη και το ηρώον του Αιγιαλέως, υιού του Αδράστου και ονομάζονταν Αιγιαλείο.
Κατά την δεύτερη εκστρατεία των Αργείων εναντίον των Θηβαίων, ο Αιγιαλεύς εφονεύθη κατά την μάχη του Γλισάντος και οι συγγενείς του τον έφεραν στις Παγές, όπου και τον έθαψαν. Οι αρχαίοι Μεγαρείς αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της περιοχής, αφού από εκεί πέρναγε ο δρόμος που ένωνε τα Μέγαρα με την Θήβα, ίδρυσαν δύο πόλεις-λιμάνια.
Την πρώτη πόλη την έκτισαν στους πρόποδες του όρους Κιθαιρώνα και την ονόμασαν Αιγόσθενα (σήμερα Πόρτο Γερμενό), την δεύτερη, την έκτισαν λίγο νοτιότερα, στους πρόποδες του όρους Πατέρα, και την ονόμασαν Παγαίς. Πάνω από την δεύτερη αυτή πόλη έχει κτιστεί το Αλεποχώρι.
Aναφορές για την πόλη αυτή βρίσκουμε στο έργο του Παυσανία «Περιγραφή της Ελλάδος» .
Σήμερα, μετά από ανασκαφές που έγιναν, έχουν βρεθεί η ακρόπολη των Παγών, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο του Αλεποχωρίου και ένα ιερό δίπλα στον παραλιακό δρόμο Αλεποχωρίου-Αιγειρούσες.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΓΟΡΓΩΠΙΣ ΄Η ΕΣΧΑΤΙΩΠΙΣ ΛΙΜΝΗ (ΜΑΥΡΟΛΙΜΝΗ).
Το πρώτο όνομα αυτής της λίμνης προέρχεται από την κόρη του Μεγαρέα Γόργη, ενώ το δεύτερο δηλώνει ότι βρισκόταν στο έσχατο, δηλαδή το πιο μακρινό, σημείο της στεριάς. Το βάθος της ξεπερνά τα 50 μέτρα, ενώ ένας σεισμός του 1981 ήταν η αιτία που υποχώρησε ένα μεγάλο κομμάτι που χώριζε τη λίμνη από τη θάλασσα.
η Μαυρολίμνη (δικό μου παλιό φωτογραφικό υλικό)



ΑΙΓΕΙΡΟΣ – ΑΡΙΣ- ΓΕΡΑΝΕΙΑ
Οι αρχαίες πηγές αναφέρουν ότι κοντά στην σημερινή Μαυρολίμνη (Γοργώπιδα λίμνη) υπήρχε μια κωμόπολη με την ονομασία Αίγειρος. Ίχνη της κωμόπολης αυτής δεν έχουν βρεθεί, γιατί είναι πολύ πιθανόν να βυθίστηκε και να χάθηκε λόγω των ηφαιστείων που υπήρχαν στην περιοχή. Πρέπει να υπήρχε κοντά στη σημερινή Μαυρολίμνη. Οι άλλες δύο κωμοπόλεις, δηλαδή η Άρις και τα Γεράνεια, βρίσκονταν λίγα χιλιόμετρα δυτικά της ακρόπολης των Παγών (Αλεποχώρι) και χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 7ο αιώνα π.Χ.

Γεράνεια

ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΣΤΑ ΒΑΘΥΧΩΡΙΑ
 Οι κάτοικοι των δύσβατων ορεινών περιοχών της Αρχαίας Μεγαρίδας, που κατοικούσαν σε μικρά χωριά, ζούσαν από τις αγροτικές καλλιέργειες. Οι περισσότεροι μεμονωμένοι οικισμοί που είχαν δημιουργηθεί στην ύπαιθρο, μακριά από την πόλη των Μεγάρων, ήταν γεωργικού ή κτηνοτροφικού χαρακτήρα. Για την προστασία των περιοχών αυτών υπήρχαν φρούρια ή πύργοι με στρατιωτικό χαρακτήρα για τον έλεγχο των δρόμων. Δύο τέτοιοι πύργοι σώζονται στα Βαθυχώρια κοντά στα σύνορα με τη Βοιωτία, βόρεια των Μεγάρων.




ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ
Η παράδοση σε όλη την Ελλάδα θέλει δίπλα στις πηγές να χτίζονται ξωκλήσια, και να              αφιερώνονται στην Παναγία, την πηγή της ζωής. Ετσι κι εδώ οι κάτοικοι ανάμεσα στα δέντρα και κοντά σε μια πηγή εχτισαν αυτό το ξωκλήσι. Εδώ σε αυτην την εκκλησίτσα κάνουμε Ανάσταση κάθε χρόνο.



ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ-ΜΑΚΡΙΝΟΣ

Χτισμένο σε πανοραμική θέση,ανάμεσα στα πευκα ,βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγ.Ιωαννη του Προδρόμου. Οι Μεγαρείς του εχουν δώσει το προσωνύμιο "Μακρινός" προφανώς λόγω της απόστασης απο την πόλη των Μεγάρων.Είναι ενα απο τα ομορφότερα μοναστήρια της περιοχής και σίγουρα η επίσκεψη σε αυτό θα σας μείνει αξέχαστη. Πόσο μάλλον αν ειναι Μ.Παρασκευή που είναι στολισμένο όλο το μοναστήρι και ψέλνουν οι μοναχές. !!!!

ΠΑΡΑΛΙΕΣ



Οι παραλίες που μπορείς να κάνεις μπάνιο είναι :
1)Οι παραλίες στον οικισμό του Αλεποχωρίου
Αλλού με ψιλό βοτσαλάκι, και αλλού με αμμο, μπορείς να διαλέξεις βαβούρα και να κατσεις στις καφετέριες με τις ξαπλώστρες, ή πιο χαλαρά και να πας με την ομπρελίτσα σου και το καρεκλάκι σου ...το βασικό με πεντακάθαρα νερά!

είτε στις καφετέριες με τις ξαπλώστρες

είτε με την ψάθα σου

2) Παραλία Ψάθας
Οταν κατεβαίνεις τον κεντρικό δρόμο προς την παραλία , υπάρχει διασταύρωση. Προς δεξιά πας για Ψάθα και στην συνέχεια Πόρτο Γερμενό και Βίλλια και προς αριστερά προς Σχοίνο,Περαχώρα , Λουτράκι.

Παραλία Ψάθας
Η παραλία της Ψάθας εκτίνεται σε ακτίνα 2,5 χιλιομέτρων, εύκολη πρόσβαση και απο Βίλια και απο Μέγαρα. Όπως την κοιτάζεις από ψηλά μοιάζει με ονειρεμένο μέρος και η προσέγγιση στην παραλία είναι εύκολη αφού ο κεντρικός δρόμος την διασχίζει. Στην περιοχή υπάρχουν εστιατόρια και ψαροταβέρνες όπου κάποιος μπορεί να συνδυάσει το μπάνιο, φαγητό, ξεκούραση.
H ονομασία της περιοχής σύμφωνα με την λαογράφο Γιόνα Μικέ Παιδούση οφείλεται να προήλθε από ένα είδος τύφης (ψαθιού) το οποίο υπάρχει και φυτρώνει άφθονο εκεί.
Κατά την αρχαιότητα ο κόλπος της ψάθας χρησίμευε ως λιμάνι και ονομαζόταν Πάνορμος.


Λίγο πιο παγωμένα νερά λόγω πηγών , όλο βότσαλο και πεντακάθαρη! Τα Σαββατοκύριακα πήζει απο τον κόσμο!

3)Πόρτο Γερμενό


Η παραλία στο λιμανάκι


Η μεγάλη ελεύθερη παραλία μπροστά στον παραθεριστικό οικισμό Πόρτο Γερμενο βρίσκεται σε απόσταση 20 περίπου χιλιόμετρα από τα Βίλια και 60 δυτικά από το κέντρο της Αθήνας. Το Πόρτο Γερμενό είναι το αρχαίο λιμάνι Αιγόσθενα, το επίνειο των Μεγαριτών στον Κορινθιακό Κόλπο.

Click image to close

4)ΣΧΟΙΝΟΣ
Απο την παραλία του Αλεποχωρίου στρίβουμε  αριστερά και μετά απο 20' περίπου φτάνουμε στον Σχοίνο. Ο δρόμος δεν θα ελεγα οτι ειναι και πολύ καλός. Στενός με στροφές και σε μερικά σημεία και απόκρυμνος.    Και εκεί υπάρχουν δυο τρία πολυ ομορφα κολπάκια για κολύμπι με μπαράκια και ταβερνάκια πανω στην θάλασσα .




Διαμονή - Διασκέδαση   
·          Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και studio διαθέσιμα όλο το χρόνο.
·          ¨Ποσειδών¨ camping Αλεποχώρι, τηλ. 22960 51489 &  2109330844.
Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει για φαγητό και διασκέδαση μέσα από μια ποικιλία χώρων εστίασης (ψαροταβέρνες, εστιατόρια) και ψυχαγωγίας (café – bar, club κλπ.) κατά μήκος της παραλίας του Αλεποχωρίου.


Αυτά απο τα μέρη μας!!! πήρατε μια ιδέα πιστεύω όσες/οι δεν το ξέρατε, αν και η παραλία της Ψάθας είναι ξακουστή! φιλια πολλα!


8 σχόλια:

  1. να σαι καλα ματια μου..πανεμορφο..ολες οι Γωνιες της ειναι τελοιες..σ'ευχατιστω..να περνας ομορφα..σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι όμορφη ανάρτηση. Και τα ιστορικά στοιχεία που παρέθεσες είναι πολύ ενδιαφέροντα. Πολλά δεν τα ήξερα.

    Εγώ πηγαίνω Κινέτα και η γύρω περιοχή μου είναι γνώριμη.

    Σ΄ευχαριστώ Κωνσταντίνα.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πανέμορφο φαίνεται κ δεν έχω πάει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταπληκτικές φωτογραφίες Κωνσταντίνα μου μας ταξίδεψες πολύ όμορφα!!Να είσαι καλά και να περνάς τέλεια!!Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΩΝ/ΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ.
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ.
    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ,ΣΤΟ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΟΥΝ ΕΚΕΙ.
    ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΓΝΩΣΤΟ ΟΠΩΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ,ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ.
    ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΞΕΡΟΥΝ,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
    ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΗ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.
    ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΔΩ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΙ ΜΟΥ GIVWAWAY!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια το ακούω το όμορφο Αλεποχώρι, παλιά είχα και φίλους με εξοχικό εκεί αλλά ποτέ δεν έτυχε να το επισκεφθώ. Νά'σαι καλά Κωνσταντίνα που μας το έδειξες! Καλά να περνάς!! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αναρτηση με ΘΕΑ!!!!!φανταστικη!!!
    να σαι καλα και να εχεις μια υπεροχη εβδομαδα!πολλα φιλιαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΙΘΑΝΕΣ!!!!!ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Σ/Κ ΚΑΙ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΗΝΑ!!!ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε!!