Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Κεραμική

Τετάρτη 16/11/11

Καλησπεραααααααααααααα!!! Ευχομαι να σαστε όλες καλα...!!

Φέτος επανήλθα στα μαθήματα κεραμικής....αλλά στον Δήμο Αγ.Αναργύρων. Μπορώ να πω ότι το εργαστήριο είναι πολύ οργανωμένο.

Ξεκινήσαμε με μακαρόνι και τσιμπητό. Δυο τεχνικές που θελουν καλά και γερά χέρια και όχι να έχεις τενοντίτιδα όπως εγω καλή ώρα.... γιατί έχει κούραση. Ο πηλός θελει πολύ καλό ζύμωμα πριν χρησιμοποιηθεί ,για να φύγει όλος ο εγκλωβισμένος αέρας  που έχει μέσα του...για να μην σπασει το αντικείμενο μας. Βέβαια κάποιες φορές πάλι δεν το αποφευγεις το σπάσιμο.... εχω χάσει πολλά αντικείμενα κατά την διαδικασία στεγνώματος αλλα και μετά ,στο ψήσιμο.


 Για πρώτο μάθημα, μας ειπε η δασκάλα μας η κα Μαρίζα , με μακαρόνι να φτιάξουμε μια κούπα...Η τεχνική με το μακαρόνι φυσικά καταλαβαίνετε πως ειναι....φτιαχνω κουλουράκια με τα δυο χεράκια. Πέρνουμε ενα τροχαδάκι (ώστε να μπορούμε να γυρνάμε το αντικείμενό μας και να μην το παίρνουμε στα χέρια μας). Κάνουμε μια βάση, και ενα ενα μακαρόνι το ενώνουμε με γλίτσα( πηλός λιωμένος με λίγο νερό) με το προηγούμενο και απο την μεσα και απο την έξω πλευρά με μια γλυφίδα .
Το πρόβλημα είναι ότι μακαρόνι μακαρόνι... ξεχείλωσε ο πηλός μου και ξέφυγε απο το αρχικό σχήμα ... και κατέληξε να γίνει κανάτα...χαχαχαα  Τέλος πάντων. Του εβαλα και ενα χεράκι , το στόλισα και μ'ενα κλαδί ελιάς και το άφησα να στεγνώσει για να περάσει αργότερα στο επόμενο βήμα.
Επειδή ο πηλός ο συγκεκριμένος ειναι κόκκινος , αφού στέγνωσε πέρασα το κλαδί ελιάς με μπατανά , ώστε όταν ψηθεί να μπορώ να το βάψω απο πάνω με πυροχρώματα.  Φώτο δεν εχω γιατί ημουν πασαλειμένη και δεν μπορούσα να πιάσω το κινητό εκείνη την ώρα. Θα σας το δείξω την επόμενη φορά που πιστεύω ότι θα'ναι ψημένο...να δείτε και την αλλαγή στο χρώμα του πηλού.






Επίσης να σας πω λίγο για το " τσιμπητό ". Παίρνουμε μια μπάλα πηλού στο αριστερό μας χέρι και με τον δεξί δείκτη και αντίχειρα τσιμπώντας αρχίζουμε και ανοίγουμε τρύπα στο κεντρο του πηλου, περιστρέφοντας την μπαλα . Δεν ξερω αν το καταλαβατε ετσι οπως το λεω. Εννοείτε οτι μου βγήκε ενα θεοστραβο βαζάκι....γι΄αυτο κι εγώ του άνοιξα τρυπούλες και του εκανα κυμματισμούς...και το εβαλα και αυτο στην ακρη να στεγνώσει....αφου το πέρασα και αυτο ολο με μπατανά.



Λόγω του οτι πλησιάζουν οι γιορτές, αφήσαμε λίγο τα μακαρόνια και τα τσιμπητά (με μουρμούρα στην δασκάλα...) και φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια,και γούρια.
Ήδη τα πρώτα μας τα έβαλε χθες στον φούρνο για ψήσιμο. Φώτο θα σας δείξω την άλλη εβδομάδα .. δεν πρόλαβα να τα τραβήξω.

Εχουν μια διαδικασία τα κεραμικά. Να τα φτιάξεις , να τα αφήσεις να στεγνώσουν καλα...να τα περάσουμε στις άκρες με λίγο βρεγμένο σφουγγαράκι για να φύγουν οι αγριάδες- γιατί αν ψηθούν έτσι γίνεται γυαλί η άκρη και κόβει-.... Στην συνέχεια ψήνονται και χρωματίζονται με πυροχρώματα ή σμάλτα (αν δεν εχουμε χρησιμοποιήσει μπατανά),γυαλί  ή οξείδια....και ξαναψήνονται.... γι΄αυτο και επειδή ειναι λιγο χρονοβόρα διαδικασία τα ξεκινήσαμε απο τωρα....μπας και τα παρουμε τα Χριστούγεννα..... και οχι το Πάσχα... χαχχαα

* Ο μπατανάς για όσες δεν ξερουν ειναι λευκός πηλός σε υγρή μορφή με τον οποιο περναμε το αντικείμενο όλο ή κάνουμε σχέδια επάνω. Το χρησιμοποιούμε συνήθως στον κόκκινο πηλό (σε σκούρο ).  Είναι τα πήλινα που βλέπουμε στα χωριά που πουλάνε στα τουριστικά σε γάστρες , κιούπια κτλ.(Κεραμιδί με λευκό.)

Αυτά προς το παρόν....σταματάω την πολυλογία. Θα επανέλθω με περισσότερες φωτογραφίες.
Φιλιά πολλά! Να περνάτε τέλεια ότι κι αν κάνετε!!

Κεραμική 2008


19 σχόλια:

  1. τι ομορφα που ειναι...μου αρεσουν που ειναι αβαφτα...ιδιως αυτο με την ελια..τελοιο..καλη συνεχεια..φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοπελιά χαιρέτα μας! Τέλεια βγήκανε! Άντε να τα δούμε και χρωματιστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥ!!!!!!!
    ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!!!!!
    ΝΑ ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ!!!!!!!!
    ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΠΗΛΟ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΣΚΟΠΕΥΩ!!!!!!!!!
    ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΧΝΕΙΣ ΕΣΥ , ΝΑ ΤΟ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οπηλός είναι μια προαιώνια τέχνη που μας δίνει το αίσθημα της επαφής με τη γη και της δημιουργίας. Όποτε βρεθούμε σε καποιο εργαστήριο κεραμικής τρελείνομαι να παρακολουθώ τος τεχνίτες...
    Αυτά που έφτιαξες είναι πανέμορφα!!
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κωσταντίνα μου, σ'ευχαριστώ για το μάθημα! υπέροχες οι δημιουργίες σου!!μπράβο σου! φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κωνσταντίνα μου ευχαριστούμε για την ενημερωτική παρουσίαση των εργων σου άσχετα αν δεν κατάλαβα χριστό ή μάλλον συνειδητοποίησα οτι πηλό ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΩ ΠΟΤΕ! Οσο για το δέυτερο με τις τρυπούλες θάταν ωραίο για ρεσώ,θα διαχέει όμορφα το φως.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΠΩΣ ΡΟΥΦΑΓΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΟΥ ΛΕΞΗ.ΠΟΛΥ ΖΗΛΕΥΩ ΜΑΚΑΡΙ ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ.ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΗΜΟ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΟΝ ΠΗΛΟ.ΤΕΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ κορίτσια. Η αλήθεια είναι ότι με το που πιάνεις τον πηλό στα χέρια σου σε κάνει και ξεχνιέσαι .. και αν εχεις και νευρα? εκει να δεις , τον ζουλας , τον χτυπας και βγαζεις το αχτι σου, χαχαχαα.
    Χαρά μου για ρεσώ το προορίζω γι΄αυτο εκανα και τις τρυπούλες.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μακάρι να γινόταν και στα Χανιά μαθήματα κεραμικής....
    Είναι πολύ ωραία!!!! Μπράβο!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο ,μπράβο Κωνσταντίνα μου !!!!
    Δεν γνωρίζω από πηλό , αλλά πιστεύω ότι είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση και μάλλον θέλει σταθερό χέρι.Ολα όμως είναι θέμα εξάσκησης και εμπειρίας.Και μένα μου αρέσουν αυτά που έκανες άσχετα όπως λες δεν πέτυχες αρκετά τον αρχικό στόχο ως προς το μέγεθος!!!Τα στόλισες και πολύ όμορφα και περιμένουμε να τα δούμε και βαμμένα!!Καλή συνέχεια γλυκιά μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε βρίσκω πολύ δημιουργική Κωνσταντίνα μου! Εύγε για τις δημιουργίες!
    Σου εύχομαι ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κωνσταντινακι αυτα που εφτιαξες μου αρεσουν πολυ!!!! Γεια στα χερακια σου!!Φιλακια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΥΠΕΡΟΧΑ ΤΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΣΟΥ!!!!!!!!
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΑΥΤΗ Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΣ !
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σ' ευχαριστουμε πολυ Κωσταντινα μου για τις πληροφοριες που μας εδωσες!!!
    Τα κεραμικα που εφτιαξες ειναι πολυ ομορφα!!!! Αντε να μας τα δειξεις και με χρωματακι!!!!Φιλια πολλα!!!!
    Καλη εβδομαδα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σας ευχαριστώ για τα καλα σας λόγια! παίρνω θάρρος και συνεχίζω.. ουτως ή αλλως στην αρχή ειμαι ακόμη! φιλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κωνσταντίνα, πολύ ωραία τα έφτιαξες κι ας μας είπες τις μικροατέλειές τους. Με τον καιρό και όσο ασχολείσαι με τον πηλό και αποκτάς πείρα, σίγουρα θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα.Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπραβο και καλη αρχη!!
    Δείχνε μας εσυ ,για τα χαζεύουμε εμεις , γιατι εδω που τετοια τυχη για σεμιναρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλώς σε βρίσκω Κωνσταντίνα. Τι όμορφο χόμπυ είναι αυτό! Μπράβο σου που γεμίζεις τόσο δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σου.
    Οι κατασκευές σου είναι πολύ όμορφες.
    Καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ευχαριστώ πολύ!Ροδουλα καλως ήρθες στο σπιτάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε!!