Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Tυνησία


Ένας άλλος προορισμός στο εξωτερικό που θα μου μείνει αξέχαστος μιας και ήταν και το γαμήλιο ταξίδι μας ήταν η Τυνησία.
Ψάχναμε για κάτι σχετικά φτηνό και εξωτικό...και καταλήξαμε στον γύρο της Τυνησίας με γκρουπ πάντα!Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο εναλλαγές τοπίων μιας και η βόρεια Τυνησία ήταν σαν να είσαι στην Πελοπόννησο , όλο ελιές και φραγκοστάφυλλα ενώ η νότια ήταν η έρημος, οι καμήλες και αυτό που πραγματικά θέλαμε...το εξωτικό!

Λίγα λόγια για την Τυνησία:

Η Τυνησία βρίσκεται στις μεσογειακές ακτές της βόρειας Αφρικής και συνορεύει με την Αλγερία στα δυτικά και τη Λιβύη στα νοτιοανατολικά. Στην Τύνιδα , την πρωτεύουσά της που είναι χτισμένη με ευρωπαϊκό στυλ,γνωστή και ως «πόλη των αντιθέσεων», κάντε μια βόλτα στην οδό της Ρώμης και θαυμάστε την ελληνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Περάστε την πύλη Μπαμπ Ελ Μπαχρ και μπείτε στην παλιά Μεδίνα που είναι η αρχαία πολιτεία! Αν πάρετε την οδό Ζέμα Εζ Ζιτούν θα βρεθείτε στο μεγάλο τζαμί. Γύρω του ένα παζλ από γραφικά μικρά μαγαζάκια στα οποία το παζάρι δεν επιτρέπεται απλά, αλλά επιβάλλεται σε όποια αγορά και να κάνετε! Παρεπιμπτόντως, όταν τους λες ότι είσαι Έλληνας σου απαντούν πάντοτε με μερικές ελληνικές λέξεις όπως: καλημέρα, καλησπέρα, γεια χαρά...Αννα Βίσσυ, Καραμανλής -Νατάσσα και ότι άλλο έχουν ακούσει σε Ελληνική λέξη...χαβαλές να γίνεται :-)).

Η σκεπαστή αγορά της πόλης δίνει ένα έντονο χρώμα και την αίσθηση της αραβικής κουλτούρας.

Βγαίνοντας από την πόλη επισκεφθείτε το περίφημο μουσείο Μπαρντό με τα φοβερά ψηφιδωτά.

Μια μεγαλύτερη βόλτα στην Τύνιδα σίγουρα θα σας ανταμείψει αφού θα σας δώσει την δυνατότητα να δείτε την πόλη με τις μεγάλες λεωφόρους και τα φοινικόδεντρα. Η Μεδίνα, το άριστα διατηρημένο ιστορικό κέντρο της και η Νέα ή αλλιώς Γαλλική Πόλη, που συνιστά το μοντέρνο τμήμα, αποτελούν τα «δυνατά σημεία» της με μεγάλα εμπορικά καταστήματα, cafes και εστιατόρια να ξεδιπλώνονται στη λεωφόρο Habib Bourguiba.

Δεκαπέντε χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας βρίσκεται η αρχαία πόλη της Καρχηδόνας με τα ρωμαϊκά ερείπια, ενώ νοτιοανατολικά η Hammamet (70χλμ απο την Τύνιδα) που βρέχεται από τον ομώνυμο κόλπο. Αυτό το τουριστικό θέρετρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Τυνησίας, συγκεντρώνει μεγάλα πεντάστερα ξενοδοχεία και φημίζεται για το πλήθος θαλάσσιων σπορ, στα οποία μπορεί να επιδοθεί κανείς. θα νιώσετε ένα αίσθημα αγαλλίασης κοιτάζοντας τις καταπληκτικές της παραλίες με ψιλή άμμο!

Μπορείτε, επίσης, να επισκεφθείτε τη Sousse, εξίσου γνωστό παραλιακό θέρετρο, που βρίσκεται σε κοντινή αποσταση.Στην παλιά της Μεδίνα θα δείτε το αρχαιολογικό μουσείο και το Μεγάλο Τέμενος. Ένα τουριστικό τρενάκι θα σας μεταφέρει αν επιθυμείτε στο τουριστικό θέρετρο Πόρτ Ελ Καντάουι.

Το Σίντι Μπου Σάιντ είναι το ιδανικό μέρος για αγορές και φωτογραφίες μιας και πρόκειται για το Ανδαλουσιανό Χωριό. Ολόλευκο με πολύ μπλε χρώμα και όμορφες μπουκαμβίλιες σου κλέβει την καρδιά. Το καλύτερο για το τέλος με επίσκεψη στον εξωτικό νότο.






Το Μοναστίρ :Το όνομά του προέρχεται από ένα βυζαντινό μοναστήρι που υπήρχε στο σημείο του Ριμπάτ, το μοναδικό που φιλοξενούσε γυναίκες σπουδάστριες ή καθηγήτριες. Βάση της ιστορίας, το Μοναστίρ κατελήφθη από τους Ισπανούς και αργότερα από τους Τούρκους. Το πεπρωμένο του άλλαξε όταν στις 25 Ιουλίου 1957 ο Χαμπίμπ Μπουρκίμπα, δημότης της πόλης, γίνεται πρόεδρος της χώρας. «Εκμοντερνίστηκε», άλλαξε όψη. Δημιουργήθηκε αεροδρόμιο, σταθμός τρένου, ενώ αναπτύχθηκε αρκετά -ιδιαίτερα από τουριστική άποψη- όταν χτίστηκαν πολλά ξενοδοχεία. Στο Μοναστίρ βρίσκεται το Μαυσωλείο που είναι θαμμένη η οικογένεια του Χ. Μπουρκίγμπα, ενώ, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, βρίσκεται η βίλα του πρώτου προέδρου της Τυνησίας στην οποία ζει μέχρι και σήμερα. Σημειώνουμε ότι σε αυτή την πόλη γυρίστηκε η υπερπαραγωγή «Ο Ιησούς της Ναζαρέτ».

Η Καϊρουάν ή αλλιώς η ιερή πόλη είναι ένα μέρος 60 χμ. από την Σους με στολισμένα σπίτια και χαγιάτια. Είναι η τέταρτη σπουδαιότερη πόλη του Ισλάμ, μετά τη Μέκκα, τη Μεντίνα και την Ιερουσαλήμ. Έξω από την πόλη βρίσκονται οι δεξαμενές των Αγλαβιτών, οι οποίες χτίστηκαν -από τους ίδιους- για να τροφοδοτήσουν την πόλη με νερό. Στην Καιρουάν βρίσκεται το τζαμί Αμπού Ζομόια Ελ Μπαλάουϊμ γνωστό και ως τζαμί του Κουρέα -συντρόφου του προφήτη Μωάμεθ- και θεωρείται ως το πλέον σεβαστό οικοδόμημα της Τυνησίας με κυριότερα υλικά κατασκευής, τους ακατέργαστους πλίνθους,το μάρμαρο και το κέδρινο ξύλο

Στο Ελ Τζεμ βρίσκεται το ακριβές αντίγραφο του Κολοσσαίου της Ρώμης και το νησάκι Τζέρμπα είναι το γνωστό νησάκι των Λωτοφάγων από την εποχή του Οδυσσέα.

Στην Tozeur, βορειοδυτικά της Τύνιδας, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις-οάσεις, γνωστή και ως «χώρα των φοινικόδεντρων», αξίζει να δείτε το εκπληκτικό μουσείο Dar Charait, όπου αναπαρίστανται σκηνές από την καθημερινή ζωή μιας οικογένειας ντόπιων και υπάρχει θεματικό πάρκο με το όνομα «1001 νύχτες». Μεγάλο αριθμό επισκεπτών συγκεντρώνει και το «Paradise», ένας πραγματικά παραδεισένιος κήπος με 100 διαφορετικά είδη λουλουδιών και ζωολογικό κήπο, που βρίσκεται στην καρδιά του φοινικοδάσους. Από εκεί μπορείτε να πάτε στην όαση Νέφτα όπου έχετε την δυνατότητα να κάνετε σαφάρι 4Χ4 στις ορεινές οάσεις της οροσειράς του Άτλαντα.

Η περιήγησή σας στην Τυνησία μπορεί να τελειώσει στην πόλη Douz ή αλλιώς «πύλη της ερήμου», σημείο συνάντησης των νομάδων και σταυροδρόμι Βερβέρων εμπόρων.

Την όαση Ντουζ την συναντάμε αφού διασχίσουμε την λίμνη των αντικατοπτρισμών Σοτ Ελ Τζερίντ και το Κεμπιλί. Εκεί έχετε την δυνατότητα αν θέλετε να κάνετε μια βόλτα με τις καμήλες πάνω στους αμμόλοφους αντικρίζοντας την απέραντη έρημο και προσφέροντας στον εαυτό σας μια εμπειρία ζωής.







Πρόγραμμα ταξιδιού :

1η μέρα ΑΘΗΝΑ - ΤΥΝΙΔΑ - ΧΑΜΜΑΜΕΤ
Αναχώρηση από το Ελ. Βενιζέλος και πτήση για την Τύνιδα , την πόλη που λάμπει μέσα από 3.000 χρόνια Ιστορίας και παραμένει ένα αιώνιο σταυροδρόμι των πολιτισμών, μορφοποιημένη από την αμίμητη δεξιοτεχνία των παιδιών της, τα διάφανα κύματα της Μεσόγειου και τον προγονικό ρυθμό της Αφρικής. Άφιξη στο αεροδρόμιο και υποδοχή από τον αντιπρόσωπο μας. Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.



2η μέρα ΧΑΜΜΑΜΕΤ -ΜΟΝΑΣΤΙΡ-EΛ ΤΖΕΜ - ΜΑΤΜΑΤΑ - ΝΤΟΥΖ
Μετά το πρωινό αναχώρηση για τον Τυνησιακό Νότο. Μικρή περιήγηση στην πιο εξευρωπαϊσμένη πόλη της Τυνησίας και γενέτειρα του πρώην προέδρου και αναμορφωτή της, Χαμπίμπ Μπουργκίμπα., το Μοναστίρ Επίσκεψη στο Κολοσσαίο του Ελ Τζεμ και στην συνέχεια αναχώρηση για τον νότο. Αφου περάσουμε δίπλα απο την Γκαμπές με την μοναδική παραθαλάσσια όαση της Τυνησίας Σενινί θα καταλήξουμε στο Βερβερίνικο χωριό Ματμάτα και τις τρώγλες του 6ου αιώνα, οι οποίες κατοικούνται ακόμη από τους τρωγλοδύτες. . Επίσκεψη σε μια τρώγλη κα αναχώρηση για την Ντουζ. Γύρο από την πόλη οι αμμόλοφοι προσφέρουν ένα καταπληκτικό θέαμα. Η Ντουζ είναι το ιδανικό σημείο για να πάρουμε μια γεύση από την ζωή των Καραβανιών κάνοντας μια βόλτα με τις καμήλες (προαιρετικό) μέσα στην έρημο πάνω στους αμμόλοφους, με τα γλυκά και ανεπανάληπτα χρώματα της ανατολής ή της δύσης, προσφέροντας έτσι στον εαυτό μας μια αξέχαστη εμπειρία. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.


3η μέρα ΝΤΟΥΖ - ΚΕΜΠΙΛΙ - ΤΟΖΕΡ
Μετά το πρωινό χρόνος ελεύθερος στο ξενοδοχείο και ισως και για κάποια βόλτα στο κέντρο της πόλης. Μετά το γεύμα θα αναχωρήσουμε για την όαση - παράδεισο της Τοζέρ διαμέσου του Κεμπιλί και της αποξηραμένης λίμνης Ελ Τζεριντ. Επίσκεψη της πόλης της Τοζέρ που είναι φημισμένη για την αρχιτεκτονική της και του Λαογραφικού μουσείου Ντάρ Σεράιτ όπου παρουσιάζονται σκηνές της καθημερινής ζωής της παλιάς Τυνησίας με μερικά έθιμα που ισχύουν ακόμη και σήμερα. Ακολουθεί δείπνο. Διανυκτέρευση.


4η μέρα ΤΟΖΕΡ - ΝΕΦΤΑ - ΤΟΖΕΡ
Ο Τυνησιακός Νότος αποτελεί σήμερα ένα σημείο υπεροχής που ο Τουρισμός χρησιμοποιεί με επιτυχία. Όλες οι ανέσεις είναι εξασφαλισμένες μιας και υπάρχει σημαντική υποδομή. Μετά το πρωινό ακολουθεί επίσκεψη στην Όαση της Νέφτα και στην συνέχεια προαιρετική εκδρομή με 4Χ4 στις ορεινές οάσεις που βρίσκονται σε ένα μοναδικό τοπίο πάνω στην οροσειρά του Ατλάντα (Στα σύνορά με την Αλγερία). Η κατάσταση στους δρόμους και τις πίστες προσφέρει συναρπαστικές διαδρομές σε μέρη εξωτικά, ποικιλόμορφα που εμπνέουν τον επισκέπτη ο οποίος πρέπει να ακολουθήσει επακριβώς τις οδηγίες των οδηγών στις πίστες της Σαχάρας. Γεύμα στο ξενοδοχείο μας. Για το βράδυ, μετά το δείπνο σας έχουμε ετοιμάσει προαιρετική φολκλορική βραδιά με χορούς της κοιλιάς σε μια υπέροχη παραδοσιακή Βεδουίνικη τέντα μέσα στις τεράστιες φυτείες της όασης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.


5η μέρα ΤΟΖΕΡ - ΚΑΙΡΟΥΑΝ - ΧΑΜΜΑΜΕΤ
Πρόγευμα στο ξενοδοχείο μας και αναχώρηση για τον βορά. Άφιξη στην ιερότερη πόλης της Τυνησίας την Καιρουάν που είναι η τέταρτη θρησκευτική πόλη στον μουσουλμανικό κόσμο μετά την Μέκκα, Μεντίνα και τα Ιεροσόλυμα. Επίσκεψη της πόλης, ξενάγηση στο ιερό Τέμενος, στις δεξαμενές των Αγλαβιτών, και επίσκεψη σε εργαστήρι κατασκευής παραδοσιακών χαλιών. Χρόνος ελεύθερος στο ξενοδοχείο La Kasba όπου και θα γευματίσουμε . Αναχώρηση για το ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.


6η & 7η μέρα ΧΑΜΜΑΜΕΤ (ΔΩΡΟ-ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ)
Αφιερωμένες στην ξεκούραση οι δύο αυτές ημέρες με ημιδιατροφή στο ξενοδοχείο, και μην χάσετε την ευκαιρία να χαρείτε τις ανέσεις του ξενοδοχείου σας ή και να δοκιμάσετε μόνοι σας την δύναμή σας στα παζάρια μέσα στην παλιά Μεντίνα κάνοντας μια βόλτα στην πόλη.


8η μέρα ΧΑΜΜΑΜΕΤ - ΤΥΝΙΔΑ - ΑΘΗΝΑ
Μετά το πρωινό ακολουθεί η ξενάγηση της Τύνιδας , σημαντικό κέντρο τουρισμού δεν είναι μόνο η πρωτεύουσα αλλά κύριο λιμάνι και διεθνές αεροδρόμιο της Τυνησίας. Πάνω από 2.000.000 κάτοικοι ζουν και εργάζονται στην πρωτεύουσα. Η πόλη περιστοιχίζεται από τρεις λίμνες, την Μεδίνα και την μοντέρνα πόλη. Στο κέντρο βρίσκεται η λεωφόρος Χαμπίμπ Μπουργκίμπα και η πλατεία της Ανεξαρτησίας. Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε το ανδαλουσιάνικο ψαροχώρι Σίντι Μπου Σάιντ με τις επιβλητικές κατοικίες και ένα αξιοθαύμαστο πανόραμα και αφού περιπλανηθούμε στα στενά δρομάκια του θα αναχωρήσουμε για τα παζάρια της πόλης, τα ‘'σούκς''και την περιήγηση της πόλης. Επίσκεψη στα ερείπια της Αρχαίας Καρχηδόνας που βρίσκεται στον ψηλό λόφο, και στην συνέχεια αναχώρηση για το αεροδρόμιο. Γεμάτοι εντυπώσεις από την στερεή παράδοση φιλοξενίας και της φιλίας που μας πρόσφερε η Τυνησία θα αναχωρήσουμε για την επιστροφή μας στην Αθήνα.

EXTRA ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!!