Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Λόγω των ημερών σας παραθέτω μερικές δοκιμασμένες συνταγούλες για πεντανόστιμους κουραμπιέδες, φοβερά μελομακάρονα, δίπλες, και Βασιλόπιτα.

Κουραμπιέδες
ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό και κάτι αλεύρι μαλακό
  • 1/2 Κιλό βούτυρο φρέσκο
  • 1 μπέικιν πάουντερ
  • 1 κρόκο αυγού
  • 160γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 - 1 1/2 κιλό ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • 1 ποτ.κρασιού κονιάκ ή ούζο
  • 1 βανίλια
  • Ανθόνερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε στο μίξερ (στο δυνατό) και χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη περίπου 10' μέχρι να ασπρίσει. Μετά ρίχνω το μπέικιν, τον κρόκο αυγού, το κονιάκ, την βανίλια και στο τέλος προσθέτω και το αλεύρι (όσο πάρει). Πλάθω στρογγυλούς κουραμπιέδες ή κόβω σχήματα με χριστουγεννιάτικα κουπάτ(αστεράκι,δεντράκι,καμπανούλα). Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15'.
Μόλις τους βγάλουμε τους ραντίζουμε με ανθόνερο.Τους αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τους πασπαλίσουμε στην συνέχεια με ζάχαρη άχνη.




Μελομακάρονα
Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κούπες λάδι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3/4 της κούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλυτζ. του καφέ κονιάκ
  • 2 κουτ.γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ.γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουτ.γλυκού σόδα
  • 3/4 κούπας χυμό πορτοκάλι
  • 1 φακελ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. ξύσμα απο πορτοκάλι και μανταρίνι
Σιρόπι

  • 2 ποτ. νερό
  • 2 ποτ. μέλι
  • 1 ποτ. ζάχαρη
  • 1 φέτα λεμόνι

Το σιρόπι το βράζουμε για 5' και το ξεαφρίζουμε.

Βγαίνουν περίπου 2 λαμαρίνες. Ψήνω στους 175οC για 1/2 ώρα.
Μόλις κρυώσουν ρίχνω πάνω απο τα μελομακάρονα το σιρόπι και τους γυρνάω και απο την ανάποδη να ποτίσουν. Πασπαλίζω με καρύδι.

ΔΙΠΛΕΣ
Υλικά

  • 2 αυγά
  • αλεύρι δυνατό
  • λίγη ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι λικέρ ή ούζο
  • 1 ποτ.λάδι σπορέλαιο για τηγάνισμα
Σιρόπι

  • 2 ποτ. νερό
  • 2 ποτ. ζάχαρη
  • 1 ποτ. κρασιού μέλι
  • κανέλα
  • καρύδια
Εκτέλεση

Χτυπάμε αβγά, άρωμα, ζάχαρη
Προσθέτουμε όσο αλεύρι πάρει να γίνει εύπλαστη ζύμη
Ανοίγουμε σε φύλλο
Με το ειδικό ροδάκι χωρίζουμε σε λωρίδες
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, να ροδίσουν κι από τις 2 πλευρές
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι και περνάμε τις δίπλες
Αραδιάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο καρύδι και κανέλα!


ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Υλικά

  • 1 φλ. τσ. βούτυρο
  • 2 φλ. τσ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 4 κουτ. σούπας κονιάκ
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουτ.γλ. σμυρνιό
  • 1 φλ. τσ. αδιάλυτο γάλα
  • 4 φλ. τσ. κόκκινη Φαρίνα
  • ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Η βασιλόπιτα αυτή είναι σαν κέικ και πολύ νόστιμη.
Χτυπάμε τα υλικά . Την βάζουμε σε ταψάκι Νο32 και ψήνουμε στους 180οC για 45-50' .
Μόλις κρυώσει την αναποδογυρίζω σε πιατέλα και την πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.
Αν θέλουμε αντί για ζάχαρη άχνη μπορούμε να λιώσουμε σε μπεν μαρί λευκή σοκολάτα και να ρίξουμε απο πάνω. Και φυσικά δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί απο κάτω για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!!